Tractament amb ozó per combatre l’anisakis en els residus pesquers

Higiene con ozono en pesca de mar abierto

La importància de la conservació i higiene del peix a bord

Prolongar la conservació i la frescor dels fruits del mar (peix, marisc, crustacis, cefalòpodes, mol·luscs, algues …) és un dels principals reptes de la indústria pesquera. El problema recau en l’inici del procés de degradació i descomposició. Aquests processos comencen a la pròpia embarcació de pesca d´altura, just després d’haver-se realitzat la captura.

Aquests productes contenen una alta càrrega de microorganismes que s’incrementa durant la manipulació i conserva a bord. Tot i que les cambres frigorífiques disminueixen l’activitat microbiològica, no vol dir que aquests patògens s’hagin eliminat de les pells i closques de tots ells. Al extreure’ls de les càmeres, l’activitat descomponedora es reactiva i si la càrrega bacteriològica segueix elevada, es podran donar casos d’infecció en el seu consum: Salmonelosi, Streptococcus, Anisakis, etc.

El Anisakis actualment es cataloga com la infecció de major interès sanitari per al sector pesquer.

 

Segons el Ministeri de Sanitat espanyol “l’Anisakis és un paràsit que pot trobar-se en el peix i en els cefalòpodes (calamar, pop, sípia …) i provocar alteracions digestives (anisakiasi) i reaccions al·lèrgiques que, de vegades, poden ser greus”. Actualment es cataloga com la infecció de més interès sanitari per al sector pesquer.

L’ozó per a combatre el Anisakis en els residus a bord

L’ozó s’ha demostrat com un eficaç sistema per a la neteja a bord, de vaixells pesquers. És capaç d’eliminar olors dels ambients de treball i càmeres, a més de perllongar la conservació i frescor de les captures. Ja es coneix la seva efectivitat per eliminar els paràsits, com és el cas de l’Anisakis, encara que la seva aplicació va més enllà.

Els residus pesquers són un focus d’infecció i propagació de paràsits al mar. Per això han estat necessaris diversos estudis de gestió d´aquests paràsits.

El 2011 es va concloure un treball de dos anys dut a terme per la Cooperativa de Armadores de Vigo (ARVI), on es va dissenyar i fabricar un prototip que permetia la trituració i devolució al mar de residus pesquers completament depurats i lliures de paràsits.

El prototip es va instal·lar en diversos vaixells amb port en bases espanyoles, adscrits a ARVI, i que pescaven en el calador comunitari del Gran Sol.

Tratamiento de ozonos a bordo de barcos

El projecte d’investigació, que va triar el lluç comx a espècie objectiu, va pretendre inicialment aconseguir la depuració de les restes orgàniques mitjançant l’ús de radiació ultraviolada (IGUV). Aquest tipus de radiació presenta una gran capacitat per destruir microorganismes al afectar, entre d´altres estructures, el material genètic, el que impedeix la multiplicació i viabilitat de les seves cèl·lules radiades.

No obstant això, després de diverses comprovacions, aquests equips van presentar alguns efectes negatius. La pasta resultant de la trituració dels residus depurats, presentava una alta terbolesa i una alta granulometria dels trossos obtinguts.

Després d’aquests resultats es va optar per complementar l’experimentació d’aquest equip amb la introducció de l’ús d’ozó, amb una activitat com a potent desinfectant, que es va revelar com a compost “idoni” per al procés de depuració.

Després de diversos exàmens i de la realització de diversos prototips, l’esforç es va centrar en el disseny d’un generador d’ozó in situ. De totes les proves realitzades, va resultar el disseny d’un sistema d’inertització. Aquest sistema va ser el que va mostrar un major rang d’efectivitat.

El sistema d’aplicació d’ozó va ser el que va mostrar un major rang d’efectivitat.

 

El sistema final inclou l’entrada de les restes orgàniques en una cinta alimentadora, en ella es realitza l’aplicació sobre l’aigua amb concentracions d’ozó controlades. Les deixalles cauen sobre els rodets de transport que amb un sistema de fulles es van trinxant fins a aconseguir unes farinetes. El resultat es diposita en un dispositiu de tall que aconsegueix una massa encara més fina. Ja completament depurat i lliure de paràsits, el residu es retorna al mar.

Avui en dia els equips s’han adaptat als vaixells, per no interferir en les tasques dels tripulants al parc de pesca, aconseguint així un procés eficaç i efectiu de desinfecció a bord.

T’ajudem a Resoldre Problemes en el Sector Avícola amb els Tractaments d’Ozó

generadores de ozono fabricación y diseño local

Experiència i Qualitat
Fabricants de Generadors d’ozó amb Certificat CE

generadores de ozono soluciones a medida

Solucions a mida
Atenció sempre personalitzada

    RGPD: He llegit la Informació sobre protecció de dades i dono el meu consentiment exprès pel tractament de les meves dades personals a OZONOAPPS SL.